5 listopada 2013

Tarta rozmarynowa z cukinią i pomidorami (również w wersji bezglutenowej)

Dziś tarta w kolejnej odsłonie - tyleż prosta, co smaczna.

Tarta z cukinią
Skladniki

Spód tradycyjny według tego przepisu: ciasto na tartę
lub spód bezglutenowy według tego przepisu: bezglutenowe ciasto na tartę

Farsz:
1 średnia cukinia
200 g pomidorków koktailowych

Sos:
2 jajka
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka mascarpone
2 łyżki tartego sera żółtego
1 łyżeczka czarnego sezamu
2 łyżeczki rozmarynu
sól do smaku

Wykonanie

1. Cukinię kroję w plasterki i układam je na podpieczonym spodzie do tarty. Najlepiej układać je wkoło, zaczynając od brzegu tarty i kierując się ku środkowi.
2. Pomidory przekrawam na pół i układam na cukinii (miąższem do góry).
3. Wszystkie składniki na sos wrzucam do blendera i dokładnie miksuję.
4. Zalewam farsz sosem i wkładam na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz