25 listopada 2013

Na dzień lenia - Vege-pizza z awokado

Są takie dni, kiedy ma się ochotę po prostu na fast food - co jednak wcale nie musi być jednoznaczne z shit food. Vegeburgery - czemu nie, ale kto by smażył te falafle. Hot dogi z parówek sojowych? Tak, ale nie wszędzie można dostać takie parówki. Za to prawie wszędzie w sprzedaży są spody do pizzy (bo przecież dzień lenia to nie jest dobry dzień na to, żeby robić ciasto samodzielnie). I jest rozwiązanie.


Vege-pizza z awokado
Składniki

Spód do pizzy
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
1 łyżka oregano
1 łyżeczka bazylii
1/2 łyżeczki rozmarynu
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz, pieprz ziołowy do smaku
8 pieczarek
1 duża cebula
1 duża kula mozzarelli
1 awokado

Wykonanie


1. Koncentrat pomidorowy mieszam z ziołami, przyprawami, olejem i 2 łyżkami wody. Tak zrobionym sosem smaruję spód do pizzy.
2. Na wierzchu układam pokrojone w plasterki pieczarki i półtalarki cebuli.
3. Przykrywam wszystko pokrojoną w cienkie plasterki mozzarellą, a na wierzch kładę plasterki awokado.
4. Piekę 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz