5 listopada 2013

Ciastka kruche ze śliwką i lazurem (również w wersji bezglutenowej)

W przepisie na ciasto na tartę (http://simplyvege.blogspot.com/2013/11/ciasto-na-tarte.html) wspominałam, że z podanych składników wychodzą dwie porcje ciasta. Tak się jednak składa, że moja blaszka do tarty jest nieco większa niż standardowa, więc mi wychodzi około 1,5 porcji. Dlatego zamiast zamrozić to, co mi zostaje po wyłożeniu blaszki, robię na przykład takie oto ciastka:


Ciastka ze śliwkami i lazurem
Składniki
(na 10 ciastek)

10 kółek wyciętych z surowego ciasta przygotowanego według któregoś z poniższych przepisów: 
Z mąki pszennej: ciasto na tartę
Bezglutenowe: bezglutenowe ciasto na tartę

4 śliwki (węgierki lub japońskie)
5 orzechów włoskich
70 g sera lazur błękitny
sól do smaku

Wykonanie

1. Każdą śliwkę kroję na 6 kawałków.
2. Rozdrabniam ser.
3. Układam na wyciętych ciastkach cząstki śliwek (2-3 cząstki na ciastko), tak aby tworzyły "koszyczek" na ser. Dzięki temu nie będzie się on zanadto rozlewał podczas pieczenia.
4. Do środka każdego "koszyczka" wsypuję pokruszony ser. Na wierzch kładę ćwiartki orzechów. Delikatnie solę.
5. Piekę 25 minut w temperaturze 200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz