5 listopada 2013

Ciasto na tartę

Tarta to niemal samograj. Słodka czy wytrawna - można do niej wpakować dowolny farsz, w zasadzie ze wszystkiego, co mamy pod ręką. Ogranicza nas jedynie własna wyobraźnia. Jak się ma dzień lenia, to można tartę zrobić na spodzie z ciasta francuskiego. Ale można też przy niewielkim wysiłku zrobić kruchy spód - klasyczny i uniwersalny albo z dowolnymi dodatkami.

Kitchen hack # 1 - ciasto na tartę

Ciasto na tartę doskonale nadaje się do mrożenia, można więc od razu przygotować dwie porcję i jedną zamrozić sobie "na zaś". Z podanych w tym przepisie składników wychodzą właśnie dwie standardowe blaszki.

Ciasto na tartę
Składniki

500 g mąki pszennej
250 g masła z lodówki (w wersji wegańskiej: margaryna do pieczenia)
2 łyżki oleju
150 ml wody
1/2 łyżeczki soli

Do tarty wytrawnej można dodać ulubione zioła lub przyprawy. Ja w tym wypadku dodałam:
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka rozmarynu

Wykonanie

1. Wrzucam do malaksera (z nakładką do mieszania ciast) mąkę, olej, wodę, sól, gałkę muszkatołową i rozmaryn. Dodaję pokrojone w kostki zimne masło.
2. Mieszam całość do uzyskania jednolitej masy. Można też zagnieść ciasto w dłoniach, ale trzeba robić to dość sprawnie, żeby masło nie zaczęło się roztapiać pod wpływem temperatury.
3. Gotowe ciasto schładzam w lodówce przez co najmniej pół godziny (a można nawet zostawić na noc).
4. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowuję ciasto na dość cienki placek i wykładam nim blaszkę do tarty.
5. Nakłuwam ciasto widelcem i piekę w temperaturze 200 stopni - 15 minut, jeśli tarta z nadzieniem ma być jeszcze zapieczona lub około 25 minut (do zarumienienia ciasta), jeśli ma być nadziewana na zimno. Po przestudzeniu tarta jest gotowa do nadziewania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz