31 października 2013

Makaron dyniowy z ajwarem w dwóch wersjach

Największy plus dyni jest taki, że dziewczyna jest niesamowicie towarzyska. Mimo swoich gabarytów nie ma żadnych kompleksów. Z każdym potrafi się dogadać, a zdolności adaptacyjne ma godne pozazdroszczenia. Ciasto? Proszę bardzo, robi się. Na słono, ale delikatnie? Jasne, nie ma sprawy. Na ostro? Dajcie mi tu trochę chilli a już ja wam pokażę, na co mnie stać. Na kwaśno? Nie no, nie pogardzę pachnącym pomidorem. Może stać się ciastem, musem, kremem, zupą, zapiekanką, farszem, dżemem. Może także stać się makaronem, co też uczyniła wczoraj w moim piekarniku.

Poniżej przedstawiam dwie wariacje na temat makaronu dyniowego z ajwarem (pierwsza jest wegańska). Siedząc wczoraj przy obiedzie wymyśliliśmy trzecią, ale o tym może innym razem.

Makaron dyniowy z ajwarem
Składniki

Dynia makaronowa (moja przed obraniem ważyła około 3 kg)
1 puszka pomidorów krojonych
łyżeczka rozmarynu
sól do smaku

Na ajwar:
3 spore czerwone papryki
1 bakłażan
3 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 papryczka chilli
sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Ajwar:
1. Papryki przekrawam na pół i wydrążam gniazda nasienne. Nacinam skórkę bakłażana. Tak przygotowane warzywa piekę w temperaturze 180 stopni do miękkości (około pół godziny).
2. Z upieczonych warzyw ściągam skórkę i miksuję je w blenderze z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, pokruszoną papryczką chilli, oliwą, solą i pieprzem.

Wersja dla bardzo leniwych: ajwar w słoiczku ze sklepu. Tylko błagam, czytajcie skład i kupcie taki bez konserwantów.

Makaron:
1. Dynię przekrawam na pół i wstawiam do piekarnika (bez obierania i skórką do dołu).
2. Piekę w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.
3. Wyciągam dynię i wzruszam miąższ widelcem, żeby podzielić go na przypominające makaron nitki.
4. Makaron mieszam z pomidorami i ajwarem. Dodaję rozmaryn i solę. Podgrzewam na małym ogniu do zagotowania.

Wersja 2 - makaron dyniowy z ajwarem zapiekany pod serową pierzynką

Zapiekany makaron dyniowy z ajwarem
Składniki

Oprócz wymienionych powyżej:
1 jajko
100 g startego twardego sera
100 ml mleka

Wykonanie

1. Makaron zrobiony według przepisu powyżej przekładam do naczynia żaroodpornego. 
2. Jajko, ser i mleko dokładnie mieszam. Tak przygotowanym sosem pokrywam z wierzchu makaron.
3. Zapiekam przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz