29 października 2013

Bułki francuskie z dynią i mascarpone, posypane pomidorowymi "skwarkami"

I znowu dynia. Ten blog powinien zmienić nazwę na "Simply Pumpkin" :). Tym razem w wersji bardzo łagodnej, ale i z lekkim pazurem. Pomidorowe "skwarki" powstały przypadkiem. Z założenia pomidory miały trafić do farszu, ale jak się klei bułki przy plotkach, to nie zawsze przyjęte założenia udaje się zrealizować. Czasem jednak okazuje się, że z korzyścią dla przedsięwzięcia. Tak było i tym razem.

Plotki zaś dotyczyły oferty gastronomicznej dla wegetarian w różnego rodzaju lokalach. I tak na przykład można sobie tu i ówdzie kupić wegetariańską jajecznicę na szynce (no bo ileż tam tej szynki będzie). Albo naleśnik ruski - z twarogiem, ziemniakami i boczkiem (to tylko troszkę tłuszczyku, żeby było bardziej pożywne). Albo i ruskie pierogi - bez boczku, ale za to polane skwarkami (nie trzeba zjadać przecież, a przynajmniej posmak fajny będzie). Zainspirowana tą wymianą doświadczeń wymyśliłam sobie swoją wersję skwarków.

Bułki francuskie z dynią i mascarpone
Składniki

1 arkusz ciasta francuskiego
500 g dyni hokkaido
150 g serka mascarpone
100 ml mleka
szczypta soli
8 pomidorów suszonych w oleju (odsączonych)

Wykonanie

1. Dynię piekę przez 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu studzę i obieram ze skórki.
2. Pokrojoną na niewielkie kawałki dynię wrzucam do blendera. Dodaję mascarpone, mleko i odrobinę soli. Mielę na gładką masę.
3. Arkusz ciasta francuskiego kroję na 4 prostokąty. Faszeruję je masą dyniową i zaklejam. Robię na górze 3 ukośne nacięcia - dzięki temu dynia nie będzie się podczas pieczenia wylewać bokami ciasta.
4. Posypuję bułki z wierzchu drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami.
5. Piekę przez 20 minut w temperaturze 190 stopni.
6. Można podawać bułki na ciepło lub na zimno.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz