18 października 2013

Grzyby w sosie śmietanowo-jogurtowym

U mnie niezmiennie grzybowo i dyniowo, a do tego jeszcze troszkę buraczkowo. Bo jaka pora roku, takie przepisy.

Grzyby w sosie śmietanowo-jogurtowym
Składniki

250 g grzybów leśnych (tu akurat podgrzybki)
1 średnia cebula
garść orzechów włoskich
garść posiekanej natki pietruszki
2 łyżki śmietany
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka oleju
sól, pieprz, pieprz ziołowy

Wykonanie

1. Cebulę kroję w półtalarki i podsmażam na oleju do zeszklenia.
2. Grzyby kroję na nieduże kawałki i dorzucam do zeszklonej cebuli. Dolewam odrobinę wrzątku i duszę pod przykryciem około 20 minut.
3. Dodaję orzechy, pietruszkę, przyprawy, śmietanę i jogurt. Duszę jeszcze 5-7 minut. I gotowe. Najlepiej smakuje podane tradycyjnie - z ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz