29 października 2013

Tarta na cieście francuskim z gruszkami i camembertem

Jesień wszak nie tylko dynią stoi. Pośród wielu warzywnych i owocowych smakołyków na jesiennym stole muszą się znaleźć gruszki. U mnie od jakiegoś czasu pojawiają się nie tylko na słodko, ale i w bardziej wytrawnym wydaniu. Otóż gruszki doskonale czują się w towarzystwie sera i orzechów. Na przykład tak:

Tarta na cieście francuskim z gruszkami i camembertem

Składniki

1 arkusz ciasta francuskiego
2 gruszki
2 małe sery camembert (najlepiej bez dodatków)
garść orzechów włoskich
3 łyżki tartego twardego sera (np. correggio, parmezan, grana padano)
szczypta pieprzu ziołowego
szczypta papryki słodkiej
sól do smaku

Wykonanie

1. Ciasto wykładam na blaszkę do tarty (może też być tortownica, albo prostokątna blacha do ciasta - wedle uznania).
2. Gruszki przekrawam wzdłuż na pół, wycinam gniazda nasienne i kroję w plasterki.
3. Kroję w plasterki sery camembert.
4. Układam na cieście na przemian ser i gruszki - zaczynam od okręgu z sera przy samej krawędzi blaski, potem okrąg z gruszek i tak dalej, do samego środka.
5. Posypuję solą i przyprawami.
6. Układam orzechy i posypuję tartym serem.
7. Piekę 20 minut w temperaturze 190 stopni.
8. Podaję z jakimś ostrzejszym dodatkiem - może być sos czosnkowy, holenderski, jogurtowo-ziołowy albo sos ze świeżych pomidorów.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz