9 października 2013

Kurki duszone w jogurcie

I kolejne z serii błyskawicznych dań, idealnych na dzień lenia. Tym razem pieprznik jadalny, bardziej znany jako kurka, w jednej z najprostszych możliwych wersji.

Kurki duszone w jogurcie

Składniki

300 g kurek
1 mała cebula
1 łyżeczka oleju rzepakowego
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1/2 pęczka pietruszki
sól do smaku
kilka ziarenek różowego pieprzu

Wykonanie

1. Cebulę kroję na drobną kostkę i podsmażam na oleju do zeszklenia.
2. Dodaję kurki - większe kroję na kawałki, małe zostawiam w całości - sól i pieprz. Dolewam odrobinę wody i duszę pod przykryciem około 10 minut.
3. Dodaję łyżkę jogurtu i duszę przez jeszcze około 10 minut.
4. Ściągam z ognia i dodaję posiekaną pietruszkę i drugą łyżkę jogurtu. I już :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz