29 października 2013

Brukselka duszona w jogurcie

Nie jest wcale tak, że brukselkę trzeba ordynarnie: ryp do wody, pomęczyć chwilę w tym wrzątku, wyłowić, zalać smażoną tartą bułą i koniec kropka. Z brukselką można się obchodzić na różne sposoby. Również delikatnie, jogurtowo, o czym poniżej.

Jest to danie tyle proste, co ciekawe. Brukselka w tym wydaniu jest słodkawa, ale nie nudna. Podsmażone listki mają kapuściany, lekko gołąbkowy smak, a jogurt przełamuje słodycz. Do tego aromat kuminu i kminku... Dla mnie mniam.

I znów ekstra-szybki pomysł.

Brukselka duszona w jogurcie
Składniki

500 g brukselki
150 ml jogurtu
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz do smaku

Wykonanie

1. Brukselkę myję, obieram z zewnętrznych listków i kroję na pół (wzdłuż głąba).
2. Połówki brukselki wrzucam na patelnię na mocno rozgrzany olej.
3. Podsmażam przez kilkadziesiąt sekund, aż listki się zarumienią.
4. Dodaję jogurt i przyprawy. Duszę na małym ogniu przez 15-20 minut (aż brukselka zmięknie), często mieszając.

Oczywiście jest to wersja light - można to danie przygotować również ze śmietaną zamiast jogurtu. Jak kto woli. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz