29 października 2013

Ciasto kokosowo-kawowe bez pieczenia

Jesień jest. Piękna, ciepła, złota, ale jednak jesień. A jak jesień, to i chandra. No bo lato już tak daaaawno minęło, a następne niemal za rok. No a na chandrę lekarstw jest kilka - jedne wysokoprocentowe, inne wysokokaloryczne. Nalewki żadnej w tym roku nie robiłam, ale za to moja Druga Połowa zrobiła ciasto grzechu warte.

Ciasto kokosowo-kawowe bez pieczenia

Składniki

1 paczka solonych krakersów
1 paczka ciasteczek holenderskich (bez czekolady)
4 budynie waniliowe bez cukru
250 g masła
100 g wiórków kokosowych
50 g płatków kokosowych
1 żółtko
1 l mleka
1/2 szkl cukru
1 cukier wanilinowy
100 ml gorzkiej kawy

Wykonanie

1. Zagotowuję 800 ml mleka. Pozostałe 200 ml dokładnie mieszam z budyniami, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaję do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Również cały czas mieszając podgrzewam całość na małym ogniu do zagotowania.
2. Odstawiam budyń do wystygnięcia.
3. Blaszkę do ciasta wykładam folią aluminiową i układam na niej warstwę krakersów.
4. Krakersy nasączam kawą i odstawiam.
5. Po wystudzeniu budyniu ucieram miękkie masło z żółtkiem i porcjami dodaję do niego budyń. Po utarciu dodaję wiórki kokosowe.
6. Połowę kremu wykładam na nasączone kawą krakersy.
7. Na kremie wykładam warstwę ciasteczek holenderskich, które również nasączam kawą.
8. Na ciasteczka holenderskie wykładam drugą część kremu.
9. Płatki kokosowe podprażam na suchej patelni.
10. Po wystygnięciu mieszam z 4 pokruszonymi ciasteczkami holenderskimi i posypuję ciasto.
11. Odstawiam do lodówki na co najmniej 6 godzin.    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz