5 listopada 2013

Guacamole - wariacja na temat

Gdyby mój jadłospis miał się z jakiegoś powodu ograniczyć na resztę mojego życia do kilku produktów, awokado byłoby niewątpliwie jednym z nich. Pyszne, zdrowe i kipiące przeciwutleniaczami (znaczy się odmładzające, co nie?), uwodzi mnie jako dodatek do sałatek, kanapek, baza do przekąsek albo dipów. Dziś jedna z wariacji na temat guacamole.


Guacamole - wariacja na temat

Składniki


2 dojrzałe (miękkie) awokado
1 mała cebula
1 łyżka jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka suszonej mięty
sól i pieprz do smaku

Wykonanie

1. Awokado obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki.
2. Bardzo drobno kroję cebulę.
3. Miksuję awokado w blenderze wraz z pozostałymi składnikami (oprócz cebuli) do uzyskania gładkiej masy.
4. Przekładam do miseczki i mieszam z cebulą.
5. Podaję jako dodatek do sałatek, kanapek lub przekąsek (na przykład warzyw pokrojonych w słupki).

Wszelkie przekąski z awokado najlepiej przygotowywać w niewielkich ilościach - takich do zjedzenia na już, ponieważ nawet przechowywane w lodówce szybko brązowieją. Można ten proces lekko zahamować, wkładając do takiego dajmy na to dipu pestkę od awokado i przykrywając folią spożywczą, ale to też nie pomoże na długo. Dlatego najlepiej od razu konsumować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz