9 listopada 2013

Ziemniaczano-porowa zupa krem

Dziś dla odmiany zupa, którą wyczarowała moja Druga Połowa. Delikatne kremowe pyszności.

Ziemniaczano-porowa zupa krem
Składniki

5 ziemniaków
3 pory (tylko biała część)
1 cebula
300 ml bulionu warzywnego
300 ml mleka
1 łyżka oleju
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz do smaku

Do przyozdobienia:
1 cebula
1 łyżka oleju lub masła
pieprz różowy

Wykonanie

1. Kroję pora i cebulę i wrzucam do garnka na rozgrzany olej. Duszę 10-15 minut, aż będą miękkie.
2. Dodaję bulion, przyprawy i pokrojone na drobne kawałki ziemniaki. Gotuję razem, aż ziemniaki będą miękkie.
3. Miksuję zupę w blenderze.
4. Dodaję mleko i jogurt naturalny.
5. Kroję cebulę w piórka i podsmażam aż się przyrumieni.
6. Rozlewam zupę do miseczek i przyozdabiam podsmażoną cebulą i różowym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz