Jednym z kulinarnych samograjów u mnie w domu są warzywa - dowolne - ugotowane (najlepiej na parze) lub podduszone z dodatkiem ulubionych ziół, podawane później na gorąco, ale za to z zimnym sosem. Ostatnio miałam wenę i zaimprowizowałam kolejną wariację na temat sosu jogurtowego - raczej na stałe wejdzie do naszego domowego menu. Nadaje się nie tylko do gotowanych warzyw, ale i do surowych (np. słupków z selera naciowego, marchewki i ogórków).
Dip jogurtowo-pomidorowy
Składniki 100 ml jogurtu 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka twarożku czosnkowego 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta kardamonu Wykonanie (uwaga, to będzie długi i skomplikowany proces!) 1. Wszystkie składniki mieszam w blenderze na jednolitą masę. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz