9 listopada 2013

Soczewica z cukinią

Kolejny przepis z cyklu: moja fantazja na temat Indii.

Soczewica jest bardzo łatwym w obsłudze strączkiem. Nie trzeba jej moczyć. Wystarczy zalać wodą i ugotować, co nie trwa długo, ponieważ soczewica błyskawicznie robi się miękka. Warto mieć ją pod ręką, bo ze względu na jej delikatny, nienarzucający się smak, może stanowić doskonałą bazę do dania z jakimikolwiek warzywami. Odpowiednio doprawiona potrafi wywołać efekt wow - przy minimalnym nakładzie wysiłku i czasu.

Tym razem połączyłam ją z cukinią.


Soczewica z cukinią
Składniki

350 g czerwonej soczewicy
1 średnia cukinia
1 płaska łyżeczka imbiru
1 płaska łyżeczka kardamonu
1 płaska łyżeczka kuminu
1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki garam masali
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka oleju kokosowego
sól, pieprz do smaku

Wykonanie

1. Przyprawy podsmażam przez kilkadziesiąt sekund na rozgrzanym oleju.
2. Dorzucam do nich soczewicę i zalewam 600 ml wody.
3. Gotuję na małym ogniu przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
4. Cukinię myję i kroję w spore kawałki.
5. Dodaję cukinię do soczewicy, mieszam i gotuję jeszcze przez około 10 minut. W razie potrzeby dolewam wody.
6. Dodaję jogurt naturalny, sól i pieprz. I gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz