25 listopada 2013

Makaron z blanszowaną cukinią

Makaron z cukinią to jedno z dań, które najczęściej pojawiają się na moim stole. W różnych wariantach, bo oprócz dwóch tytułowych składników można dodać wszystko, na co ma się akurat ochotę, żeby danie lekko podrasować. Jego głównym atutem jest blanszowana cukinia. Dzięki takiej formie obróbki jest chrupiąca i soczysta, ale ma już intensywny cukiniowy smak.

Tym razem przedstawiam wersję bliską podstawowej.

Makaron z blanszowaną cukinią
Składniki

200 g makaronu pełnoziarnistego
1 średnia cukinia
garść pestek dyni
1 łyżeczka ziół prowansalskich
kilka ziarenek różowego pieprzu
po łyżce pokrojonej w kostki mozzarelli (wersja łagodna) lub sera typu feta (wersja ostrzejsza) na każdą porcję
sól do smaku

Wykonanie

1. Prażę pestki dyni.
2. Makaron gotuję al dente.
3. Cukinię myję, kroję w plasterki, zanurzam we wrzątku na minutę i przelewam lodowatą wodą.
4. Dodaję do makaronu cukinię, pestki dyni i zioła. Solę.
5. Na talerzu posypuję serem i różowym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz