21 grudnia 2013

Zapiekany bakłażan faszerowany

Kolejna wariacja na temat warzyw faszerowanych - szybkich, smacznych i efektownych. Tym razem w wersji z bakłażanem.

Kitchen hack # 4 - farsz do warzyw

Porada dnia: bazę do farszu (tzn. ryż z marchewką i pieczarkami) można sobie przygotować w większych ilościach, poporcjować i zamrozić. Potem w razie potrzeby / zachcianki wystarczy ją wyciągnąć z zamrażalnika, uzupełnić o dodatki, na jakie mamy ochotę, wpakować w dowolne warzywo, do piekarnika i... zabłysnąć w towarzystwie ;)

W wersji wegańskiej rzecz jasna bez żółtego sera.


Bakłażan faszerowany
Składniki

1 szkl. ugotowanego na miękko ryżu (najlepiej jeszcze gorącego)
200 g pieczarek
1 cebula
100 g mieszanki kiełków stir fry (kielki soczewicy, ciecierzycy i fasoli Mung)
1 marchewka
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka tikka masali
1 łyżka oleju rzepakowego
4 startego sera żółtego
sól do smaku

Wykonanie

1. Marchewkę obieram, kroję w cienkie plasterki i wrzucam na rozgrzany olej. Podsmażam, od czasu do czasu mieszając.
2. Cebulę kroję w drobną kosteczkę. Dorzucam na patelnię. Smażę bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając.
3. Czosnek obieram i kroję w bardzo cienkie plasterki. Dorzucam do smażących się warzyw.
4. Pieczarki myję, kroję w cienkie plasterki i wrzucam na patelnię. Dodaję kiełki, mieszam.
5. Bakłażan myję, przekrawam wzdłuż na pół. Łyżką wyżłabiam warzywo, zostawiając około 1/2 cm miąższu przy skórce. Pozostały miąższ kroję w drobną kostkę i dorzucam na patelnię. Duszę pod przykryciem około 10 minut
6. Łączę podduszone warzywa z ryżem i koncentratem pomidorowym. Dodaję przyprawy. Mieszam dokładnie.
7. Nakładam farsz do wyżłobionych połówek bakłażana. Na wierzchu posypuję tartym serem.
8. Piekę 30 min w temperaturze 200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz