10 grudnia 2013

Białe warzywa w cieście

Zamarzyła mi się pakora. Tylko cóż począć z takim marzeniem, kiedy się mieszka daleko od sklepów ze zdrową żywnością (w okolicy tylko warzywniak i żółty supermarket), nie ma się mnóstwa czasu, który można by poświęcić na jeżdżenie po mieście, a w spiżarni (że tak sobie pozwolę nazwać kuchenną szufladę) - jak na złość - mąki z ciecierzycy ani śladu? No cóż, jedyne wyjście, to zrobić udawaną pakorę, znaczy się warzywa w ładnym, żółtym cieście.

Niestety tym razem nie jest to przepis z gatunku przesadnie dietetycznych. Ale za to grzechu wart :)
Białe warzywa w cieście


Składniki

1 kalafior
1 seler
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
2 jajka
1 łyżka czarnego sezamu
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
4 łyżki oleju
sól do smaku

Wykonanie

1. Kalafior kroję na małe różyczki (3-4) cm.
2. Seler obieram i kroję na półplasterki o grubości około 1 cm.
3. Warzywa zalewam wrzątkiem, dodaję cukier i gotuję 4-5 minut. Odstawiam do ostygnięcia.
4. Dokładnie mieszam mąkę, mleko, jajka, olej, sezam i przyprawy. W tak powstałym cieście dokładnie obtaczam warzywa.
5. Takie ciasto jest za rzadkie na pieczenie, więc smażę warzywa na patelni ceramicznej lub teflonowej bez dodatkowego oleju. Na zwykłej patelni może się nie obejść bez zanurzenia warzyw w rozgrzanym tłuszczu. W takim wypadku polecam odłożyć usmażone warzywa na chwilę na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar oleju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz