16 grudnia 2013

Świąteczne ciasteczka korzenne

No to się zaczęło. Świąteczne przepisy poszły w ruch. Na początek cudnie pachnące, kruche ciasteczka korzenne. Zrobiliśmy je z różnych powodów w hurtowych ilościach. Ściślej mówiąc, z podanych tu składników wyszło nam 7 blaszek. Można oczywiście zrobić mniej, przyjmując zasadę, że na 200 g mąki przypadnie 1 żółtko, 80 g margaryny i 50 g cukru.

Dobrej zabawy i... Stay tuned for more X-mas delights :)


Świąteczne ciasteczka korzenne

 
Składniki

1 kg mąki
5 żółtek
250 g cukru pudru
400 g margaryny
1 op. cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
kilka kropli aromatu waniliowego

Wykonanie

1. Zimną margarynę kroję w drobne kostki. Zagniatam z mąką, żółtkami, cukrem i przyprawami. Ciasto powinno być zwarte (nie rozsypywać się) i elastyczne (nie pękać). W razie potrzeby można dodać odrobinę wody - tylko ostrożnie, bo z drugiej strony ciasto nie powinno kleić się do rąk. Ciasto trzeba zagnieść w miarę szybko i sprawnie, żeby margaryna się zanadto nie rozgrzała.
2. Gotowe ciasto wkładam co najmniej na godzinę do lodówki (lub na pół godziny do zamrażalnika).
3. Ciasto wyciągam partiami (nie ma sensu, żeby się grzało to, co się nie zmieści na blaszce), rozwałkowuję na grubość 2-3 mm. Foremkami wycinam różne kształty.
4. Układam ciasteczka na papierze do pieczenia. Część posypuję kakaem lub cynamonem.
5. Piekę około 20 minut w temperaturze 150 stopni.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz