30 grudnia 2013

Pełnoziarniste kluski z makiem - również w wersji bezglutenowej

Kluski z makiem to kolejna potrawa, która cieszy się w mojej rodzinie długą tradycją. Babcia przygotowywała ją w wersji dla pracowitych - sama robiła kluski i własnoręcznie przygotowywała masę makową. Ja wybieram wersję dla pół-leniwych (albo bardzo zapracowanych) - masę makową kupuję, ale kluski robię sama. Sklepowy makaron to po prostu nie to samo.

W tym roku lekko unowocześniłam (uprozdrowotniłam?) przepis i zrobiłam kluski z pełnoziarnistej mąki.


Kluski z makiem
Składniki

3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej i 3/4 szklanki mąki razowej (lub w wersji bezglutenowej: 1 1/2 szklanki mąki gryczanej)
mąka do posypywania stolnicy
3 jajka
600 g masy makowej (w wersji bezglutenowej oczywiście bez mąki pszennej)
bakalie do dekoracji

Wykonanie

1. Z mąki i jajek wyrabiam zwarte ciasto. W razie potrzeby dodaję odrobinę wody, ale ostrożnie - ciasto nie może kleić się do rąk.
2. Ciasto rozwałkowuję do grubości około 2 mm (podsypuję mąką, gdyby kleiło się do wałka) i kroję na kwadraciki o boku mniej więcej 2 cm. Zostawiam na co najmniej pół godziny do przeschnięcia.
3. Wrzucam kluski do osolonego wrzątku i gotuję 15-20 minut od wypłynięcia (wszystko zależy od grubości ciasta; warto pamiętać, że czas gotowania klusek ze zwykłej mąki pszennej będzie zasadniczo krótszy).
4. Odcedzam kluski i hartuję zimną wodą.
5. Po przestudzeniu mieszam kluski z masą makową. Opcjonalnie można dodać nieco miodu (chociaż zwykle masa jest na tyle słodka, że nie ma takiej potrzeby) i ulubione bakalie.
6. Przekładam do miseczek i dekoruję bakaliami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz