6 grudnia 2013

Kolorowe kuleczki serowe

Tym razem zabłysnęła moja Druga Połowa. Zastanawialiśmy się, co przygotować na andrzejkowy wieczór - tak żeby było nie za ciężkie, nie za lekkie, lecz w sam raz. I takie na jeden kęs. Zalety tzw. finger food trudno przecenić - nie generuje sterty naczyń do zmywania, można je sobie dowolnie dozować, a najczęściej jest przy tym atrakcyjne wizualnie. A przynajmniej w tym wypadku tak było. Choć na pierwszy plan wysuwają się tu oczywiście walory smakowe :)


Kuleczki serowe
Składniki

200 g chudego twarogu
1 kostka sera typu feta
150 g ostrego sera żółtego (u nas był stary olęder)
pieprz do smaku

Do obtaczania:
1/2 pęczka szczypiorku
2 łyżki suszonych ziół prowansalskich
3 łyżki słodkiej papryki
2 łyżki curry
1 łyżka kurkumy
1/2 łyżeczki garam masali

Wykonanie

1. Twaróg i ser typu feta rozdrabniam widelcem.
2. Ścieram na grubej tarce ser żółty i mieszam wszystkie trzy rodzaje sera wraz z odrobiną pieprzu.
3. Wstawiam masę do lodówki na 15 minut. W tym czasie przygotowuję mieszanki do obtaczania.
4. Na kulki zielone: drobno kroję szczypiorek i mieszam z ziołami prowansalskimi. Na żółte: mieszam curry, garam masalę i kurkumę. Na czerwone nic nie mieszam, bo obtaczam je w słodkiej papryce ;).
5. Zwilżonymi dłońmi formuję z masy kulki o średnicy około 3 cm i obtaczam je w przyprawach.
6. Układam kulki na talerzu (można też podawać je w papilotkach). Najlepiej płukać dłonie między kolorami, żeby nie poplamić kulek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz