23 grudnia 2013

Deser jogurtowy z migdałami i makiem

Gdy się komuś marzy coś na słodko, ale żeby nie trzeba było piec, żeby nie było ze sklepu (sama chemia, wiadomo) i żeby jeszcze coś w sobie miało wartościowego, co by uzasadniało wrzucenie do brzucha dodatkowych kalorii - oto jest. Deser jogurtowy z migdałami i makiem.


Deser jogurtowy z migdałami i makiem
Składniki (na 6 porcji)

800 g jogurtu naturalnego typu greckiego
2 łyżki miodu
200 g płatków migdałowych
250 g masy makowej
100 g orzechów pecan
kandyzowana skórka pomarańczowa do przyozdobienia

Wykonanie

1. Jogurt miksuję w blenderze z miodem, płatkami migdałowymi i masą makową, a następnie przelewam do szklanek / salaterek i odstawiam na godzinę do lodówki.
2. Odkładam 6 połówek orzechów. Resztę łamię lub kroję na drobne kawałki.
3. Wyjmuję z lodówki salaterki z jogurtem i posypuję deser siekanymi orzechami i skórką pomarańczową. Na wierzchu układam odłożone wcześniej połówki orzechów pecan.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz