13 marca 2014

Lekki sos rzodkiewkowo-bazyliowy

Sos z rzodkiewką i bazylią zrobiłam do kotletów cukiniowo-szpinakowych z poprzedniego przepisu. Miał być alternatywą dla sosu czosnkowego - co prawda go uwielbiam, ale zajadanie się czosnkiem tuż przed wyjściem do pracy (szczególnie jeśli pracuje się z ludźmi) uważam za nieetyczne ;). Sos rzodkiewkowo-bazyliowy sprawdza się równie dobrze - też jest lekko ostry dzięki rzodkiewce a bazylia sprawia, że jest aromatyczny. Polecam zarówno do dań ciepłych, jak i zimnych, a nawet do kanapek lub jako dip do przekąsek.

Sos rzodkiewkowo-bazyliowy
Składniki

2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki jogurtu typu greckiego
4 duże rzodkiewki
garść posiekanych liści bazylii
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki miodu lub cukru
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Wykonanie

1. Rzodkiewkę trę na tarce o grubych oczkach.
2. Jogurt mieszam z sokiem z cytryny, cukrem i solą. Można to zrobić za pomocą blendera, dzięki czemu miód lub cukier szybciej się rozpuści.
3. Przekładam jogurt do miseczki. Dodaję startą rzodkiewkę, siekaną bazylię i świeżo zmielony pieprz. Odstawiam na pół godziny do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz