25 marca 2014

Kotlety z selera i kaszy jęczmiennej

Kotletów już trochę na tym blogu było. Tym razem postanowiłam policzyć, ile kosztuje jeden kotlecik selerowy. Wyszło mi, że około 30 groszy. Można szaleć :)

Kotlety selerowe dobrze komponują się na przykład z sosem pomidorowym, oczywiście w towarzystwie surówki. Z podanych składników wychodzi ich około 15-17.

Kotlety z selera i kaszy jęczmiennej
Składniki

2 selery korzeniowe
1/2 szklanki suchej kaszy jęczmiennej
1/2 szklanki pestek słonecznika
1/2 szklanki bułki tartej
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
1 duża cebula
2 łyżki oleju do smażenia
2 ząbki czosnku
po 1 łyżeczce kurkumy, pieprzu ziołowego i słodkiej papryki
sól do smaku

Wykonanie

1. Seler i kaszę gotuję na miękko i zostawiam do wystudzenia.
2. Słonecznik podprażam na suchej patelni.
3. Cebulę kroję w drobną kosteczkę i podsmażam na złoto na oleju.
4. Seler obieram, kroję na mniejsze kawałki i mielę wraz z kaszą.
5. Do masy dodaję bułkę tartą, siemię lniane, słonecznik, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszam, formuję kotlety i układam na papierze do pieczenia.
6. Piekę 45 minut w temperaturze 190 stopni. Oczywiście można je też usmażyć, jak kto woli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz