9 marca 2014

Kuskus ze szpinakiem i surową papryką

Kuskus to dobre rozwiązanie dla zabieganych. Można go przygotować zarówno w wersji na słodko, jak i na ostro. Można z niego robić najróżniejsze sałatki. Można też go po prostu zalać bulionem i zaserwować jako dodatek do głównego dania (albo sałatki). Możliwych rozwiązań jest nieskończenie wiele.

Urok mojej dzisiejszej propozycji polega na połączeniu kuskusu z przyrządzonym raczej na ostro szpinakiem i słodką, soczystą i chrupiącą surową papryką. Dodatkowym atutem jest połączenie trzech intensywnych kolorów - zielonego, czerwonego i żółtego, dzięki któremu danie woła: zjedz mnie!

Czas przygotowania - do 15 minut. Z podanych składników wychodzą 2-3 porcje.

Kuskus ze szpinakiem i surową papryką
Składniki

1/2 szklanki kuskusu
1 szklanka bulionu warzywnego
1 czerwona papryka
100 g świeżych liści szpinaku
2 ząbki czosnku
szczypta kurkumy
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 łyżki oleju rzepakowego
świeżo zmielony kolorowy pieprz
sól do smaku

Do posypania

2-3 łyżki czerwonej komosy ryżowej, sezamu, pestek dyni lub innych ziaren

Wykonanie

1. Kuskus zalewam gorącym bulionem z dodatkiem kurkumy i zostawiam do napęcznienia.
2. Na suchej patelni prażę ziarna, którymi posypię danie przed podaniem.
3. Kroję paprykę w kostkę.
4. Na rozgrzanym oleju podsmażam przez kilkadziesiąt sekund przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaję szpinak i świeżo zmielony pieprz. Smażę 4-5 minut na małym ogniu (bez przykrycia), od czasu do czasu mieszając.
5. Dodaję kuskus i pieprz ziołowy. Podgrzewam wszystko razem.
6. Dodaję paprykę, mieszam i zdejmuję z ognia. Podaję danie od razu, posypane prażonymi ziarnami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz