8 maja 2014

Kotlety z marchewki i soczewicy

Jak się jest wege-bezglutenowcem i się gdzieś wyjeżdża, to się trzeba na drogę porządnie przygotować kulinarnie. Z tego powodu w mojej kuchni powstały dwa nowe rodzaje kotletów warzywnych - marchewkowe z soczewicą i brokułowe z pietruszką. Oprócz tego zrobiłam jeszcze kotlety z cukinii i szpinaku i chyba nie do końca przeliczyłam siły (a właściwie swoje moce przerobowe) na zamiary - kotletów wyszło jakieś 40, co oznaczało, że przez całą majówkę wszyscy moi kompani mieli co jeść ;). No ale tak to się kończy, jak ja się dorwę do garów :)

Oto pierwszy przepis z dwóch.

Kotlety z marchewki i soczewicy
Składniki

5 marchewek
150 g czerwonej soczewicy
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
3/4 szklanki pestek słonecznika
3/4 szklanki sezamu
pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kolendry
4 łyżki mielonego siemienia lnianego
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
3 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku

Wykonanie

1. Soczewicę gotuję na miękko, czyli około 25 minut. Odstawiam do wystudzenia.
2. Marchewkę trę na tarce o drobnych oczkach.
3. Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na złoto na oleju. Pod koniec smażenia dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek.
4. Słonecznik i sezam podprażam na suchej patelni.
5. Siekam natkę pietruszki.
6. Mieszam wszystkie składniki. Formuję kotleciki, układam na papierze do pieczenia i piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Można podawać z sosem holenderskim i ryżem lub pieczonymi ziemniakami i sosem fenkułowo-musztardowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz