21 stycznia 2014

Orzechowa ricotta z suszonymi pomidorami w cieście francuskim

Dziś kolejna odsłona finger food - i znów przekąska, którą można przygotować w ciągu pół godziny, kiedy nam się znienacka zapowiadają goście.

Farsz, którym nadziewałam ciasto można też przygotować na bazie mascarpone. Do ciasta się wtedy średnio nada, ale znalazłam dla niego inne zastosowanie, o czym napiszę niebawem.
Orzechowa ricotta z suszonymi pomidorami w cieście francuskim

Składniki

1 arkusz ciasta francuskiego
200 g ricotty
100 g suszonych pomidorów w oliwie
garść łuskanych orzechów włoskich
1 łyżeczka suszonej bazylii
sól do smaku

Wykonanie

1. Odsączam nadmiar oliwy z pomidorów za pomocą ręczników papierowych.
2. Dość drobno kroję pomidory i siekam orzechy. Dodaję do ricotty wraz z bazylią i mieszam dokładnie.
3. Ciasto kroję w prostokąty (mniej więcej 5x10 cm). Na każdy prostokąt nakładam łyżeczkę farszu.
4. Sklejam bułeczki, pilnując tego, żeby cały czas mieć idealnie suche dłonie. Z wierzchu robię nacięcia, żeby nadmiar wody miał którędy wyparować.
5. Piekę 20 minut w temperaturze 200 stopni. Zostawiam do wystygnięcia na papierze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz