11 stycznia 2014

Gorzko-słodka zapiekana cykoria

Francuzi wiedzą, co robią, przyjaźniąc się z cykorią. Czy to na surowo, czy po obróbce termicznej, chrupiąca, soczysta i lekko gorzkawa cykoria jest bowiem źródłem unikalnych doznań smakowych. Poniżej jeden z pomysłów na.


Zapiekana cykoria
Składniki

2 cykorie sałatowe
2 małe jabłka
4 pomidorki koktajlowe
100 ml mleka kokosowego
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżeczki tymianku
2 łyżki twardego sera tartego
sól do smaku

Wykonanie

1. Cykorię myje, osuszam, przecinam na pół i wycinam głąby. Układam w naczyniu żaroodpornym.
2. Jabłka obieram i kroję na kawałki a pomidorki koktajlowe kroję na ćwiartki i obkładam nimi cykorię.
3. Mleko kokosowe, olej i wiórki kokosowe miksuję razem w blenderze z dodatkiem około 50 ml wody. Dodaję tymianek i sól i gotową mieszanką zalewam cykorię. Z wierzchu posypuję serem.
4. Zapiekam 15 minut w temperaturze 180 stopni - to akurat tyle, żeby cykoria już nie była surowa, ale jeszcze była chrupiąca.

Wbrew pozorom danie jest dosyć sycące. 1 cykoria na osobę + lekka sałatka = gotowy obiad ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz