24 stycznia 2014

Faszerowane ziemniaki pieczone

tym przepisie wspominałam o tym, że alternatywną wersję farszu można przygotować na bazie mascarpone i wykorzystać ją w innym daniu. Dziś czas na przepis.

Nie jest to danie z gatunku przesadnie dietetycznych, ale wszystko przecież zależy od tego, ile się tego zje, prawda? Z drugiej strony moim (i nie tylko moim) zdaniem walory smakowe są takie, że można zjeść więcej, niż się początkowo zakładało... No ale się nie żałuje, tylko się wykonuje kilka ćwiczeń więcej, niż zwykle i się wychodzi na zero :)

Ps. Obiecuję, że po tym przepisie zrobię chwilę przerwy od suszonych pomidorów :)


Faszerowane pieczone ziemniaki

Składniki

 
6 średnich ziemniaków 
3 łyżki mascarpone
2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
5-6 suszonych pomidorów w oliwie
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich

1 łyżeczka suszonej bazylii sól do smaku
 
Wykonanie
 
1. Ziemniaki myję i gotuję w łupinkach 10-15 minut (wiadomo, z czasem gotowania ziemniaków różnie bywa; chodzi o to, żeby po wyjęciu z wody były pół twarde).
2. Odcedzam ziemniaki, obieram z łupinek i przekrawam na pół. Każdą połówkę wydrążam łyżką (nie za głęboko, żeby nie połamać ziemniaków). To, co zostaje, kroję w drobną kostkę i przekładam do miseczki.
3. Odsączam z pomidorów nadmiar oliwy (w ręczniki papierowe) i w miarę drobno je kroję. Dodaję orzechy, mascarpone, jogurt, bazylię, sól i pokrojone ziemniaki. Dokładnie mieszam.
4. Tak przygotowanym farszem nadziewam każdą połówkę ziemniaka, po czym układam je na papierze do pieczenia. 5. Piekę 40 minut w temperaturze 200 stopni.

Można podawać udekorowane świeżym tymiankiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz