7 stycznia 2014

Kokosowo-migdałowy seler naciowy

Pozostaję w klimacie kokosowym, tym razem jednak sięgam po seler naciowy. Jest to jedna z potraw, które pasują do wszystkiego i (przynajmniej mi) nie mogą się znudzić.


Kokosowo-migdałowy seler naciowy
Składniki

1 seler naciowy
100 ml mleczka kokosowego
50 g płatków migdałowych
1 łyżka oleju kokosowego (lub innego do smażenia)
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól do smaku

Wykonanie

1. Seler myję, odcinam listki (zostawiam do dekoracji) i kroję łodygi na plasterki grubości około 0,5 cm.
2. Podsmażam seler przez około 5 minut na rozgrzanym oleju kokosowym.
3. Dodaję mleczko kokosowe, sól i pieprz ziołowy i duszę pod przykryciem przez kolejne 5 minut. Potem duszę bez przykrycia jeszcze przez 5 minut, żeby odparować nieco wody.
4. W międzyczasie na suchej patelni podprażam płatki migdałowe.
5. Zdejmuję seler z ognia i dodaję uprażone płatki. Mieszam i gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz