Ciasto z rabarbarem też ma to coś. Na upalny dzień, kiedy nic słodkiego nie chce przejść przez gardło, kwaskowa nutka rabarbaru nadaje się jak znalazł :). W tym przepisie łączy się z łagodnie słodkim budyniem waniliowym i kruchym ciastem, stanowiącym delikatne smakowe tło.
![]() |
Ciasto kruche z rabarbarem |
* ciasto bezglutenowe na oleju
* ciasto na maśle lub margarynie
* ciasto na mące z ciecierzycy.
* podstawowy przepis na mące pszennej
Mniej więcej 3/4 ciasta zapiekam na prostokątnej blaszce na spód, a drugą połowę zostawiam surową do wyłożenia na ciasto.
9-10 łodyg rabarbaru
6-7 łyżek cukru
3 budynie waniliowe
1 litr mleka
Przygotowanie
1. Rabarbar kroję na kawałki, zasypuję cukrem i odstawiam na pół godziny.
2. Przygotowuję budyń z trzech saszetek i 1 l mleka (jeśli budyń jest niesłodzony, dodaję cukier w ilości jak na 2 saszetki).
3. Wykładam rabarbar na zapieczony spód z ciasta kruchego i zalewam jeszcze gorącym budyniem.
4. Resztę ciasta bardzo cienko rozwałkowuję i wykładam na wierzch.
5. Zapiekam około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdyby budyń zaczął za bardzo się przypiekać, można go przykryć papierem do pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz