22 czerwca 2016

Zupa szpinakowo-botwinkowa z marchewkowym makaronem

Wiadomo, że jak botwinka, to chłodnik. Ale zupa na ciepło też jest atrakcyjną alternatywą :). Szczególnie jeśli do botwinki dodamy liście szpinaku :). Makaron z marchewki to z kolei smaczna i zdrowa alternatywa dla tego tradycyjnego. No i jest w 100% gluten-free ;). A na przygotowanie tej zupy potrzeba około 20 minut :)

Zupa szpinakowo-botwinkowa z marchewkowym makaronem
Składniki

3 l bulionu warzywnego
2 pęczki botwinki
400 g świeżych liści szpinaku
1 duża marchewka
po 1/2 łyżeczki rozmarynu i tymianku
sól i pieprz do smaku

Wykonanie

1. Buraczki kroję w cienkie plastry. Liście botwiny i szpinaku siekam i zalewam wszystko wrzącym bulionem.
2. Gotuję 15 minut na małym ogniu. W międzyczasie obieram marchewkę i kroję obieraczką na wstążki. Następnie układam wstążki jedna na drugiej i kroję w cienkie paski a la spaghetti.
3. Dodaję do zupy marchewkę i przyprawy i gotuję jeszcze 3 minuty.

I gotowe :). Podaję z pestkami dyni i śmietanką kokosową lub jogurtem naturalnym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz