18 października 2014

Pomidorowa tarta z kabaczkiem lub dynią (również wersji bezglutenowej)

Dziś propozycja dla tych, którzy nigdy nie mają dość tart i którzy poszukują inspiracji dotyczących tego, co można by przygotować z warzyw sezonowych. Obiecywałam ostatnio, że kabaczek jeszcze na bloga wróci, oto więc wraca, chociaż spokojnie można to danie przygotować również z dyni. Przy okazji - wykorzystany w tym przepisie pomidorowo-jajeczny sos zdecydowanie zasługuje na to, żeby dać mu szansę w porze obiadowej (a może i nie tylko). Wrażenia smakowe są zupełnie inne niż w przypadku prezentowanych tu dotychczas białych sosów i zupełnie inne niż w przypadku klasycznego sosu pomidorowego. Warto spróbować :)

Tarta pomidorowa z kabaczkiem lub dynią
Składniki
 

Spód tradycyjny według tego przepisu: ciasto na tartę lub spód bezglutenowy według tego przepisu: bezglutenowe ciasto na tartę Do ciasta dodaję po pół łyżeczki tymianku i oregano.


Farsz: 
Około 750 g obranego i pokrojonego w kostkę kabaczka lub dyni
2 łyżki oleju rzepakowego
po 1 łyżeczce cząbru i tymianku

Sos:
2 jajka 
300 ml przecieru pomidorowego 
1 kula mozzarelli 1 łyżeczka oregano 
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki cukru (chyba że dynia będzie słodka)
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
 

Wykonanie
 

1. Kabaczka lub dynię podsmażam na rozgrzanym oleju z dodatkiem ziół. Smażę około 15 minut, niezbyt często mieszając, a następnie wykładam na podpieczony spód do tarty. 2. Przygotowuję sos: mieszam trzepaczką jajka i przecier pomidorowy z dodatkiem przypraw (nie dodaję mozzarelli). 3. Wykładam sos na tartę, a na wierzchu układam plastry mozzarelli.
4. Wstawiam tartę na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz