7 października 2014

Imbirowa zupa krem z pieczonej dyni

Pierwszy przepis na blogu opublikowałam dokładnie rok temu. Był to przepis na zupę dyniową na bazie białego wina. Dziś, w rocznicę wpisu, od którego wszystko się zaczęło, przedstawiam zupę krem z dyni w wersji bezalkoholowej ;), ale za to mocno rozgrzewającej.

Miło mi, że ze mną jesteście :)

Imbirowa zupa krem z pieczonej dyni
Składniki

1 średniej wielkości dynia (około 2 kg)
1 litr wywaru warzywnego
około 10 cm kawałek imbiru
300 ml mleka kokosowego
50 g płatków kokosowych
3-4 krople olejku migdałowego
1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki

Wykonanie

1. Dynię przekrawam na pół i wyciągam pestki. Wstawiam obie połówki do piekarnika miąższem do góry i piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Wyciągam dynię z piekarnika. Zdejmuję skórkę a miąższ rozdrabniam nożem i przekładam do garnka.
3. Zalewam dynię bulionem z dodatkiem mleka kokosowego. Dodaję sól, cukier i kurkumę.
4. Na rozgrzanym oleju podsmażam przez 1-2 minuty starty na tarce (lub drobno posiekany) imbir wraz z pozostałymi przyprawami, po czym dodaję do zupy. Gotuję wszystko razem przez około 20 minut, po czym przecieram blenderem.
5. Na suchej patelni podprażam płatki kokosowe z dodatkiem olejku migdałowego.
6. Podaję zupę udekorowaną świeżo uprażonymi, chrupiącymi płatkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz