9 października 2014

Pomidorowa zapiekanka z dyni

Sezon na dynię trwa w najlepsze i żal byłoby go nie wykorzystać w pełni. Tym bardziej, że jedna dynia potrafi wystarczyć na kilka dobrych dni kuchennych improwizacji. U mnie póki co ciągle wytrawnie, ale przyjdzie i czas na coś na słodko. Tymczasem zapraszam na pomidorową zapiekankę z dyni według przepisu tak prostego, że musi się udać! :)


Składniki

1 kg dyni
500 ml przecieru pomidorowego
250 g mozzarelli
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka startego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego kminku
szczypta ostrej papryki
sól do smaku
opcjonalnie: 1 łyżeczka cukru

Wykonanie

1. Dynię obieram i kroję w 3-4 centymetrową kostkę.
2. Zalewam kawałki dyni przecierem pomidorowym, dodaję przyprawy i gotuję około 10 minut od momentu zagotowania. Pod koniec próbuję - jeśli dynia nie jest bardzo słodka, dodaję łyżeczkę cukru dla podbicia smaku pomidorów.
3. Przekładam dynię razem z sosem do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układam plastry mozzarelli.
4. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz