16 sierpnia 2014

Tarta z kremem jogurtowo-budyniowym z morelami i borówkami

Obiecywałam kilka dni temu, że zamieszczę jeszcze kilka przepisów na tarty. Oto jeden z nich - tym razem na słodko. A wszystko dlatego, że sezon urodzinowo-imprezowo-odwiedzinowy w pełni - no i znów te dylematy bezglutenowca związane z siedzeniem nad pustym talerzykiem, gdy wszyscy wokół ze smakiem coś zajadają. I nie żeby bardzo kusiło to słodkie (w końcu nie po to człowiek wylewa siódme poty na treningach, żeby potem napychać brzuch ciastami), tylko to jakoś towarzysko jest niewygodne. No więc się coś ze sobą zabiera, a jak się zabiera, to dla wszystkich przecież, a nie dla siebie samego. I już przy tym założeniu bardziej się opłaca zrobić tartę, niż kupować w specjalistycznym sklepie na przykład 8 czekoladowych ciasteczek za jedyne 16 złotych. Tarta jest o tyle wdzięczna, że można ją wypełnić, czym się chce, a że ciągle jeszcze stragany uginają się od najróżniejszych owoców, to szkoda nie skorzystać :).

Kitchen hack # 18 - krem budyniowy

Jedną z najważniejszych zasad, o których trzeba pamiętać, jeśli nie chcemy, żeby krem budyniowy się zwarzył (a przecież nie chcemy, prawda?), jest to, że wszystkie składniki kremu muszą mieć temperaturę pokojową. Jeśli dodamy np. masło z lodówki, będzie po kremie. Czyli masło i jogurt najlepiej wyjąć z lodówki godzinę-dwie przed ucieraniem kremu. Druga zasada jest taka, że krem budyniowy miksujemy na niskich obrotach. Zbyt wysokie obroty miksera również mogą przynieść skutek w postaci kulinarnej katastrofy.

Tarta z kremem jogurtowo-budyniowym z morelami i borówkami

Składniki

Spód tradycyjny według tego przepisu: ciasto na tartę lub spód bezglutenowy według tego przepisu: bezglutenowe ciasto na tartę

3 opakowania budyniu waniliowego 
3 łyżki cukru (lub więcej, jeśli ktoś lubi słodsze ciasta)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 litr mleka
1/2 kostki masła
400 ml jogurtu typu greckiego
200 g borówek amerykańskich
8-10 dojrzałych moreli 

Wykonanie

1. Gotuję gęsty budyń (3 budynie + litr mleka + cukier, reszta jak w przepisie na opakowaniu) i zostawiam do wystudzenia.
2. Masło miksuję na wysokich obrotach na puszystą masę, po czym zmniejszam obroty miksera i miksuję dalej, dodając stopniowo budyń (najlepiej po łyżce).
3. Po zmiksowaniu całego budyniu, nadal miksując, dodaję po łyżce jogurt. Pod koniec miksowania dodaję ekstrakt waniliowy.
4. Do kremu dodaję morele pokrojone w drobną kostkę. Delikatnie mieszam i wykładam na spód do tarty.
5. Na wierzchu układam borówki. Odstawiam do lodówki na co najmniej dwie godziny.

Jeśli ktoś chce się naprawdę rozpieścić, można posypać ciasto z wierzchu wiórkami białej czekolady.
 
Tarta z kremem jogurtowo-budyniowym z morelami i borówkami

1 komentarz:

  1. Czy ten krem nada sie do przelozenia tortu 3d? Bedzie dosc stabilny?

    OdpowiedzUsuń