19 sierpnia 2014

Zupa krem z kalarepy z mleczkiem kokosowym i nerkowcami

Kalarepę zwykle podajemy na surowo - czy to w postaci surówki, czy pokrojoną w plastry lub słupki jako przekąskę. Warzywo to doskonale jednak nadaje się do obróbki termicznej - zyskuje wówczas charakterystyczny, przyjemnie słodki smak. Można ją gotować, smażyć lub piec. Można z niej również przygotować pyszną zupę krem.

Zupa krem z kalarepy z mleczkiem kokosowym i nerkowcami
Składniki

2 spore kalarepy
6 ziemniaków
2 cebule
1 l bulionu warzywnego
200 ml mleka kokosowego
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka kurkumy 
szczypta gałki muszkatołowej

1 łyżka oleju rzepakowego
1/2 szklanki nerkowców
1/2 pęczka koperku lub natki pietruszki
suszona żurawina do posypania z wierzchu
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Wykonanie

1. Curry prażę przez kilkadziesiąt sekund na suchej patelni.
2. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju, tak aby się zeszkliła, ale nie zbrązowiała. Pod koniec smażenia dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Obrane kalarepki i ziemniaki kroję w kostkę i dodaję do podsmażonej cebuli. Mieszam i smażę wszystko jeszcze 3-4 minuty.
4. Zalewam warzywa bulionem.
5. Dodaję mleko kokosowe, podprażone curry i pozostałe przyprawy. Gotuję na małym ogniu 25-30 minut (aż warzywa będą miękkie), a następnie blenduję.
6. Nerkowce podprażam na suchej patelni aż lekko się zarumienią.
7. Podaję z posiekanym koperkiem lub natką pietruszki, prażonymi nerkowcami i suszoną żurawiną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz