5 lutego 2014

Kotlety buraczane

Przetestowałam kilka wersji kotletów buraczanych - z różnymi kaszami, z siemieniem lnianym, z jajkami i bez. I chyba właśnie znalazłam tę jedyną.

Kotlety można podawać tak tradycyjnie, kotletowo, np. z ziemniakami, z bagietką albo po prostu z surówką. Można też je wpakować w bułę i serwować jako pyszne burgery. Można też zamiast kotletów ulepić mini pulpeciki i serwować na przykład z sosem fenkułowo-musztardowym (KLIK!).

Bez wątpienia można takie kotlety usmażyć, ja na natomiast (oczywiście) je piekłam.

Z podanych składników wychodzi około 12 kotletów.


Kotlety buraczane
Składniki

5 średnich buraków
1/2 szklanki suchej kaszy jęczmiennej
1/2 szklanki bułki tartej
1/2 szklanki sezamu
1/2 szklanki słonecznika
3 łyżki mąki
1/5 szklanki oleju rzepakowego + odrobina do smażenia
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego
po 1 łyżeczce pieprzu ziołowego, tymianku i cząbru
sól do smaku

Wykonanie

1. Gotuję kaszę w 300 ml wody.
2. Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na odrobinie oleju na złoto. Pod koniec smażenia dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła.
3. Sezam i słonecznik prażę na suchej patelni.
4. Buraki obieram i trę na drobnej tarce.
5. Mieszam dokładnie wszystkie składniki. Masa powinna być zwarta i lepka. Jeśli się rozsypuje, można dodać nieco bułki tartej i odrobinę oleju.
6. Z wyrobionej masy formuję kotlety i piekę w temperaturze 200 stopni 35 minut. Po tym czasie odwracam kotlety i piekę jeszcze 10 minut. Dzięki temu po obu stronach będą chrupiące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz