7 lutego 2014

Sałatka na ciepło z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Dziś kolejne szybkie i proste, ale efektowne danie. Nadaje się na przystawkę i na element dania głównego (a prawdę mówiąc jest tak sycące, że i jako całe danie główne spokojnie da sobie radę). 

Jak zwykle w przypadku dań z ciecierzycą, trzeba sobie zaplanować ich przygotowanie nieco wcześniej, żeby namoczyć cieciorkę.

Z podanych składników wychodzą 2-3 porcje.


Sałatka na ciepło z ciecierzycy i suszonych pomidorów
Składniki

100 g suchej ciecierzycy
1 czerwona cebula
6-7 suszonych pomidorów
2 łyżki oleju
1 łyżka bezglutenowego sosu sojowego
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 ząbek czosnku
szczypta płatków chilli
sól do smaku
posiekany koperek do dekoracji

Wykonanie

1. Cieciorkę moczę przez noc. Płuczę, zalewam wodą i gotuję do miękkości (około 40 minut).
2. Około 15 przed zdjęciem ciecierzycy z gazu, obieram czosnek, kroję w cienkie plasterki i smażę na rozgrzanym oleju. Po chwili dodaję pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę.
3. Odciskam nadmiar oleju z pomidorów w papierowy ręcznik. Pomidory kroję w cienkie paski i dodaję do cebuli. Mieszam i smażę wszystko razem na małym ogniu.
4. Odcedzam cieciorkę i dodaję do cebuli i pomidorów. Dodaję przyprawy i sos sojowy i podgrzewam wszystko razem jeszcze 2-3 minuty, cały czas mieszając.

Podaję udekorowane świeżym siekanym koperkiem albo pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz