18 lutego 2014

Rozmarynowe czipsy marchewkowe

Czasem coś by się chciało pochrupać. Żeby było smaczne i najlepiej nietuczące. Czasem coś by się chciało dodać do zupy krem, ale grzanki się już znudziły. Czasem wpadają niezapowiedziani goście i coś by się chciało postawić na stole. Czasem się robi purée z ziemniaków i czymś by się je chciało okrasić (no bo przecież nie skwarkami). A czasem ma się ochotę na marchewkę, ale jakoś tak inaczej. Na każdą z tych okazji doskonale się nadają czipsy marchewkowe.


Rozmarynowe czipsy marchewkowe
Składniki

4 marchewki
oliwa z oliwek do skropienia
rozmaryn i sól morska do posypania

Wykonanie

1. Marchewki obieram i kroję na jak najcieńsze plasterki. Najlepiej to zrobić obieraczką do warzyw albo szatkownicą, żeby plasterki były mniej więcej tej samej grubości. Dzięki temu będą się piekły równomiernie.
2. Plasterki układam na papierze do pieczenia. Spryskuję odrobiną oliwy i posypuję solą morską i rozmarynem.
3. Piekę 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz