15 stycznia 2015

Migdałowe ciasteczka z ciecierzycy

Było już na blogu kilka przepisów na kruche ciastka, ale ten, który mam dla Was dzisiaj, będzie niewątpliwie jednym ze zdrowszych. Jest to też przepis trochę inny, niż dotychczasowe, bo ciasteczka nie będą zbożowe, albo zbożowo-orzechowe, jak dotychczas - będą to ciasteczka w dużej mierze strączkowe :).

Do osłodzenia ich użyłam miodu gryczanego, ale nie jest to obowiązkowe rozwiązanie - można użyć dowolnej, ulubionej substancji słodzącej: cukru, stewii, ksylitolu, czego tylko.

Ciasteczka są bardzo proste w przygotowaniu i bardzo, ale to bardzo chrupiące :)


Migdałowe ciasteczka z ciecierzycy
Składniki

1 szklanka mąki z ciecierzycy
1 szklanka mąki ryżowej
1 szklanka blanszowanych migdałów
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 jajko
5 łyżek miodu gryczanego (może być więcej, jeśli ktoś woli słodsze ciastka)
szczypta kardamonu i gałki muszkatołowej

Migdałowe ciasteczka z ciecierzycy

 
Wykonanie

1. Migdały rozdrabniam (jak zwykle do ciastek: na kawałki wielkości mniej więcej kaszy gryczanej) i łączę ze wszystkimi sypkimi składnikami.
2. Dodaję jajko, miód i olej oraz około 100 ml wody. Wyrabiam masę. Powinna być zwarta i odchodzić od dłoni. Jeśli trzeba, dolewam jeszcze odrobinę wody, ale ostrożnie, żeby nie przesadzić.
3. Formuję kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Spłaszczam na placuszki grubości 4-5 mm i układam na papierze do pieczenia.
4. Piekę 20 minut w temperaturze 170 stopni.


Migdałowe ciasteczka z ciecierzycy
Migdałowe ciasteczka z ciecierzycy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz