28 stycznia 2015

Cykoria duszona w jabłkach i suszonych pomidorach

Cykoria to jedna z tych nieoczywistych smakowych przyjemności. Nie każdemu odpowiada jej goryczka, ale jeśli dać jej szansę, potrafi bardzo pozytywnie zaskoczyć. Żeby cykoria nie była bardzo gorzka, trzeba przeciąć ją na pół i wyciąć ze środka głąb. Oprócz tego doskonale sprawdzają się jej połączenia z innymi wyrazistymi smakami. U mnie tym razem jest to jabłko, miód, suszone pomidory i rukola.

Przepis przyjazny zapracowanym (bo przygotowanie dania nie zajmuje więcej niż 15-20 minut) i osobom, które w kuchni bywają rzadko (bo nie może się nie udać :)).

Cykoria duszona w jabłkach i suszonych pomidorach

Składniki

3 cykorie
1 kwaśne jabłko
7-8 suszonych pomidorów w oleju + 2 łyżki oleju z tychże
2 łyżki miodu (w wersji wegańskiej: syrop klonowy)
spora garść rukoli

Przyprawy
 
po 1/2 łyżeczki bazylii i tymianku
szczypta płatków chili
sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Wykonanie

1. Cykorie przekrawam wzdłuż na pół i wycinam głąby.
2. Rozgrzewam olej z miodem. Po rozgrzaniu układam na patelni cykorie (płaską częścią do dołu).
3. Obieram jabłko i kroję w niezbyt drobną kostkę, a pomidory kroję w paski i układam wszystko na cykorii. Z wierzchu posypuję przyprawami. Smażę około 5 minut, po czym przykrywam i duszę przez kolejne 7-8 minut. W razie potrzeby można podlać odrobiną wody.
4. Podaję udekorowane świeżą rukolą.

Cykoria duszona w jabłkach i suszonych pomidorach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz