31 grudnia 2014

Szarlotka na spodzie z płatków kukurydzianych

Dla niektórych szarlotka w Nowy Rok ma taki sam status, jak barszcz z uszkami na Wigilię :). Pojawił się już u mnie wcześniej przepis na tartę jabłkową, ale dziś mam nieco inną propozycję: szarlotkę na spodzie z płatków kukurydzianych. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego ciasto kukurydziane ma bardzo przyjemne właściwości - jest lekko chrupiące i ma ciekawy smak. No i oczywiście nie ma glutenu, ale to tylko tak na marginesie, bo myślę, że taki spód do ciasta zasługuje na szansę również od tych, którzy się z pszenicą lubią :)

Swoją drogą, ostatnio obserwuję z przerażeniem, że kiedy używam słów "płatki kukurydziane", ludzie często nie do końca wiedzą, o co mi chodzi. Czuję się wtedy staro, bo jeszcze pamiętam czasy, kiedy na sklepowych półkach nie było czegoś takiego, jak corn flakes, a teraz na moich oczach ten dziwny stworek wypiera nasze stare dobre płatki. A stworek jest naprawdę dziwny - żeby nie powiedzieć, że jest to najdziwniejsza rzecz, jaką kiedykolwiek widziałam w słowniku języka polskiego. Oficjalnie mamy bowiem do wyboru dwie formy: albo cornflakes (mimo iż w języku angielskim są to dwa słowa), albo... uwaga, trzymamy się krzeseł: cornfleksy! Ten, kto wymyślił cornfleksy i wpisał je do SJP, niech się do mnie zgłosi, bo za językową kreatywność ma u mnie... kawałek szarlotki :). W obliczu mnogości dostępnych form zapożyczonych, ja i tak sobie dalej będę jeść... tak zwyczajnie, po polsku: płatki kukurydziane :).


Szarlotka na spodzie z płatków kukurydzianych
Składniki

200 g płatków kukurydzianych
1 kostka margaryny do pieczenia lub masła
1 szklanka mąki kukurydzianej
5-6 soczystych jabłek
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru pudru
5-6 łyżek wiórków kokosowych
opcjonalnie: syrop klonowy

Wykonanie

1. Jabłka obieram, przekrawam na pół, wycinam gniazda nasienne. Kroję połówki jabłek w plasterki, przyprószam cukrem pudrem (1 łyżka) i cynamonem i odstawiam na chwilę.
2. Płatki kukurydziane rozdrabniam w robocie (lub gniotę w dłoniach na mniejsze kawałki). Mieszam z mąką kukurydzianą i resztą cukru pudru. Dodaję roztopione masło lub margarynę i mieszam dokładnie.
3. Wykładam spód i boki blaszki masą płatkową. Rozprowadzam na niej równomiernie około 1/3 szklanki letniej wody.
4. Na kukurydziany spód wykładam jabłka.
5. Przykrywam szarlotkę folią aluminiową i piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Potem zdejmuję folię i piekę jeszcze 20 minut.
6. Gotowe ciasto posypuję z wierzchu wiórkami kokosowymi. Jeśli ktoś lubi słodsze ciasta, można na koniec skropić jabłka syropem klonowym.


Szarlotka na spodzie z płatków kukurydzianych

Na marginesie - zamiast jabłek można wykorzystać śliwki skropione syropem klonowym. Do ciasta proponuję wówczas dodać odrobinę kardamonu :)

Ciasto ze śliwkami na kukurydzianym spodzie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz