10 grudnia 2014

Kakaowo-orzechowy mus z awokado

Kakaowo-orzechowy mus z awokado

Jakie jest marzenie każdego łasucha na świecie? Takie łakocie, które byłyby obłędnie pyszne i które można by przy tym jeść kompletnie bez wyrzutów sumienia.

No to bardzo proszę.

Po pierwsze superfood, czyli awokado. Omega-3, witamina E, kwas foliowy, antyoksydanty. Słowem: pieszczota dla mózgu i serca, morderca dla cholesterolu. Poza tym działa antystarzeniowo (!!!), przeciwzapalnie i antynowotworowo. Znaczy się: jemy :).

Po drugie superfood, czyli kakao. Antyoksydantów ma tyle, że ho, ho (czytaj: zmarszczki precz, nowotwory precz, stany zapalne precz). Do tego masa magnezu (stres precz) i żelaza (które oczywiście doskonale się komponuje z kwasem foliowym w awokado). I jeszcze do tego stymuluje endorfiny. Znaczy się uszczęśliwia.

Po trzecie orzechy ziemne. Wiecie, że orzechy ziemne to tak naprawdę nie orzechy, tylko strączki? A przecież każdy wie, że strączki są zdrowe :). Fistaszki mają więcej białka i witaminy B3, niż jakiekolwiek inne orzechy (hm, może dlatego, że nie są orzechami?). W dodatku mniej kaloryczne od nich są tylko nerkowce.

Po czwarte kokos. Doskonałe źródło błonnika, białka i elektrolitów (potas, żelazo, magnez). A do tego witaminy z grupy B. Czego chcieć więcej?

Po piąte substancja słodząca. Albo superfood, czyli miód (wiadomo, dobry na wszystko), albo superfood, czyli stewia (antyoksydantów i mikroelementów tyle, że dla całej rodziny wystarczy, a kalorii tyle, że nawet krasnoludek by na tym nie przytył).

Po szóste mandarynka. Cała masa witaminy A (na dobry wzrok i piękną skórę) i C (na odporność). A do tego dodatkowa porcja przeciwutleniaczy. I jeszcze przyspiesza przemianę materii <3.

Czy potrzebna Wam jeszcze jakaś rekomendacja?

Ach! Po siódme: to naprawdę pyszne!

Kakaowo-orzechowy mus z awokado


Składniki (na 1 porcję)

1 małe dojrzałe awokado
1 łyżka kakao
1 łyżka miodu (lub 1 łyżeczka syropu ze stewii) - może być mniej lub więcej, zależy jak kto lubi
3 łyżki orzechów ziemnych niesolonych
1 łyżka płatków kokosowych
kilka cząstek mandarynki

Wykonanie

1. Awokado obieram ze skórki i miksuję z kakao i miodem lub stewią na gładką, jednolitą masę.
2. Rozdrabniam w blenderze orzechy i dodaję do masy.
3. Cząstki mandarynki obieram ze skórki (tej cienkiej, białej) i wyciągam z nich pestki, jeśli jakieś są.
4. Przekładam masę do szklanki (miseczki, czegokolwiek). Na wierzchu układam cząstki mandarynki i płatki kokosowe.

Kakaowo-orzechowy mus z awokado

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz