16 czerwca 2014

Okrągłe cukinie z farszem z komosy ryżowej

Dawno nie było na blogu komosy ryżowej. Okrągłej cukinii nie było jeszcze w ogóle. Oto pomysł, jak połączyć jedno z drugim.

Komosa ryżowa doskonale nadaje się na bazę do farszu ze względu na swoją konsystencję i ciekawy, lekko orzechowy smak. Jeśli chodzi o pozostałe "wypełniacze", myślę, że można je sobie dowolnie modyfikować. U mnie akurat tym razem było strączkowo.

Oczywiście jak zawsze w przypadku faszerowanych warzyw, jeśli zostanie trochę farszu, to można go zamrozić. Będzie jak znalazł na kolejne okazje.

Okrągłe cukinie z farszem z komosy ryżowej
Składniki

6 okrągłych cukinii
100 g czerwonej komosy ryżowej
1 duża cebula
garść zielonej fasolki szparagowej
1/2 puszki kukurydzy
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka czubrycy
1 łyżka oleju
sól i pieprz do smaku

Wykonanie

1. Komosę ryżową gotuję na miękko.
2. Fasolkę szparagową kroję na mniej więcej 2-centymetrowe kawałki i gotuję.
3. Drobno kroję cebulę i podsmażam na złoto na rozgrzanym oleju z dodatkiem czubrycy i odrobiny soli. Pod koniec dodaję pokrojony w plasterki czosnek.
4. Ścinam kapelusze i łyżką wydrążam cukinie. Zostawiam około pół centymetra farszu przy skórce, żeby cukinie się nie zapadły. Wstawiam cukinie do naczynia żaroodpornego, na dno wlewam 1-2 cm wrzątku. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na 15 minut.
5. Miąższ z cukinii drobno kroję, dodaję do cebuli i duszę 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodaję komosę ryżową (najlepiej jeszcze gorącą), fasolkę szparagową i kukurydzę. Mieszam i tak przygotowanym farszem nadziewam podgrzane w piekarniku cukinie.
6. Nakrywam nafaszerowane cukinie ściętymi kapeluszami. Wstawiam z powrotem do naczynia żaroodpornego z wodą i piekę jeszcze 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz