18 kwietnia 2014

Zupa chrzanowa - wersja 2 (wegańska)

A oto i obiecany przepis na zupę chrzanową w wersji 2 - tym razem wegańskiej. Poza tym, że jest wegańska, jest też lżejsza niż pierwsza wersja, ponieważ nie zagęszczam jej kaszą. Jest też mniej słodka (bo wyjmuję seler), ale przy tym delikatniejsza w smaku. Zresztą - co tu dużo pisać. Pracy z taką zupą jest niewiele, więc można wypróbować obie wersje ;).

Zupa chrzanowa
Składniki

1 kg ziemniaków
włoszczyzna lub: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, po kawałku kapusty włoskiej i pora
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
sok z połowy cytryny
2 łyżki chrzanu
1 łyżka majeranku
po 1/2 łyżeczki kozieradki i gałki muszkatołowej
1 łyżka oleju
natka pietruszki do podania
sól i pieprz do smaku

Wykonanie

1. Ziemniaki i warzywa obieram i kroję na mniejsze kawałki. Zalewam 2 litrami wrzątku i gotuję na małym ogniu aż warzywa zmiękną.
2. Rozgrzewam olej na patelni i podsmażam majeranek. Po około minucie dodaję pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażę na złoto. Pod koniec dodaję pokrojony w cienkie plasterki czosnek i smażę jeszcze 1-2 minuty.
3. Wyciągam z zupy marchew i seler. Resztę blenduję na gładko.
4. Dodaję usmażoną cebulę z czosnkiem, a także sok z połowy cytryny, chrzan, sól i przyprawy.
5. Podaję zupę ze świeżą natką pietruszki, udekorowaną skórką cytrynową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz