1 kwietnia 2014

Proste (i bezglutenowe) tiramisu

Okazuje się, że na diecie bezglutenowej da się przetrwać nawet imprezę urodzinową - i to z pełnym brzuchem i rozpieszczonym podniebieniem. Pierwszy dowód już dziś, kolejny jutro.

Zacznijmy od tiramisu w wersji lekko uproszczonej, takiej co to nie udać się nie może. Dodam, że uraczyło mnie tym smakołykiem moje Szczęście :) <3

Tiramisu
Składniki

500 g serka mascarpone (najlepiej z Piątnicy)
260 ml śmietanki 30%
3 opakowania biszkoptów bezglutenowych (na przykład TAKICH) - chyba że komuś nie zależy, to oczywiście mogą być zwykłe
250 ml mocnej kawy (zaparzonej z 2 łyżeczek kawy sypanej)
2-3 łyżki amaretto lub 2-3 łyżki rumu i 2-3 krople aromatu migdałowego
1 łyżeczka kawy do posypania z wierzchu
1-2 łyżki cukru pudru (zależy jakie słodkie się lubi)

Wykonanie

1.  Miksuję serek, śmietankę, cukier puder i alkohol (ewentualnie olejek).
2. Wykładam tortownicę folią aluminiową. Układam na spodzie biszkopty i nasączam je kawą.
3. Nasączone biszkopty przykrywam połową masy, następnie układam drugą warstwę biszkoptów, nasączam kawą i przykrywam resztą masy.
4. Posypuję z wierzchu kawą i odstawiam do lodówki - najlepiej na całą noc, żeby biszkopty zdążyły dobrze zmięknąć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz