29 kwietnia 2014

Dhal z czerwonej soczewicy z marchewką, papryką i kokosem

Tego typu dania już dość dawno nie pojawiały się na blogu - czas najwyższy to zmienić. Tym razem przedstawiam dhal w wersji lekko słodkawej, bo z dodatkiem podsmażonej marchwi, a do tego z chrupiącą czerwoną papryką - bardzo ważne jest, żeby jej nie rozgotować. I jeszcze jedno - jest marchew, musi być kolendra ;). Moim skromnym zdaniem kolendra wyewoluowała po to właśnie, żeby ją dodawać do marchewki. Razem tworzą kompozycję doskonałą :). Kokos z kolei nadaje całości nieco bardziej egzotyczny smak i aromat.

Można podawać dhal na wiele sposobów. Ja wybrałam do niego bataty pieczone i ryż basmati z dodatkiem czarnego sezamu i siekanej pietruszki.


Dhal z czerwonej soczewicy z marchewką, papryką i kokosem
Składniki

200 g czerwonej soczewicy
1 duża marchew
1 duża czerwona papryka
1 duża cebula
1/2 szklanki płatków kokosowych
3 łyżki oleju kokosowego (lub innego)

1 łyżka curry 
1 czubata łyżeczka cukru
po 1 łyżeczce kolendry, kuminu, kozieradki, imbiru i garam masali
sok z połowy cytryny
sól do smaku

Wykonanie

1. Soczewicę płuczę i gotuję około 25 minut (ma być miękka ale się nie rozgotować).
2. Przyprawy (oprócz garam masali) podsmażam około minuty na rozgrzanym oleju. Następnie dodaję pokrojoną w kostkę cebulę.
3. Gdy cebula zaczyna nabierać złotego koloru, dodaję startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Mieszam wszystko nie częściej niż co 3-4 minuty (chodzi o to, żeby marchewka się podsmażyła, a nie udusiła).
4. Po około 12 minutach dodaję 100 ml wrzątku i pokrojoną w dość drobną kostkę paprykę. Duszę 5 minut pod przykryciem.
5. Dodaję ugotowaną (najlepiej jeszcze gorącą) soczewicę, płatki kokosowe, cukier, garam masalę i sok z cytryny. Mieszam i duszę wszystko razem pod przykryciem jeszcze 5 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz