27 kwietnia 2014

Bezglutenowe kruche ciasteczka z bakaliami

No i wyjdzie na to, że niemal co niedziela objadam się ciastami, ciasteczkami i innymi strasznymi (znaczy się pysznymi) rzeczami. Ale to nie tak ;). Ciasteczka z tego przepisu powstały przy okazji Wielkanocy, tylko jakoś mi ciągle brakowało czasu, żeby je tu wrzucić. Są oczywiście bezglutenowe. Są to ciasteczka kruche, ale nie z typowego kruchego ciasta (na przykład nie trzeba go przed formowaniem ciastek odkładać do lodówki). Można je sobie chrupać do kawy / herbaty, albo na przykład w niej moczyć :). Można je też oczywiście dowolnie zmodyfikować - dodać więcej lub mniej bakalii (albo po prostu inne) albo zastąpić ekstrakt waniliowy innym aromatem. Jeśli ktoś nie przepada za wanilią, to zamiast budyniu waniliowego wystarczy dodać dwie łyżki skrobi ziemniaczanej. Każdemu wedle potrzeb i preferencji :)

Bezglutenowe ciasteczka kruche z bakaliami
Składniki

2 szklanki mąki ryżowej
1 szklanka mąki gryczanej
1 budyń waniliowy
1/2 szklanki cukru pudru trzcinowego
2 jajka
3/4 kostki schłodzonej margaryny do pieczenia
5 łyżek rumu lub innego mocnego alkoholu
12-15 daktyli suszonych
po garści nerkowców, migdałów i jagód goji
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub 4-5 kropli olejku waniliowego)

Wykonanie

1. Daktyle, orzechy i migdały kroję na dość małe kawałki.
2. Mieszam mąki i budyń z cukrem. Dodaję jajka, pokrojoną w kostki margarynę i ekstrakt waniliowy. Wyrabiam ciasto.
3. Dodaję alkohol i bakalie. Wyrabiam raz jeszcze na jednolitą masę.
4. Odrywam po kawałku ciasta, formuję kulki, lekko spłaszczam i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
5. Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz