2 lutego 2015

Superzdrowe i supersmaczne chipsy z jarmużu

Jak to określił jeden z Przyjaciół Simply Vege, niektórym "film nie smakuje bez chipsów". A potem brzuch rośnie :). No i wiadomo - tłuszcze trans, witamina E i inne takie.

Dobrą alternatywą dla sklepowych chipsów jest przygotowanie domowej wersji (na przykład z ziemniaków, marchewki albo buraków). Można również podprażyć w piekarniku superfood, jakim jest jarmuż. Zajmuje to (wraz z przygotowaniem) 10-15 minut i uzyskujemy w ten sposób pyszną, cudownie chrupiącą, aromatyczną i zdrową przekąskę. Naprawdę polecam! Ja się uzależniłam ;).

Chipsy z jarmużu
Składniki

dowolna ilość jarmużu
olej rzepakowy
sól, świeżo mielony pieprz i zioła prowansalskie do smaku

Wykonanie

1. Jarmuż myję, suszę i kroję na mniejsze kawałki (wycinam grubszą część łodygi).
2. Pokrywam listki cienką warstwą oleju. Można to zrobić za pomocą spryskiwacza, który rozpyla delikatną mgiełkę, albo po prostu lekko zwilżyć olejem dłonie i wetrzeć go w listki.
3. Układam jarmuż na papierze do pieczenia, posypuję przyprawami i wstawiam do piekarnika. Używam funkcji opiekacza (przy maksymalnej temperaturze 150 stopni), więc nie muszę czekać, aż piekarnik się nagrzeje. Piekarnik, który nie ma tej funkcji należy rozgrzać do temperatury 150 stopni.
4. Piekę jarmuż 6-7 minut. Po tym czasie sprawdzam - jeśli listki są już chrupiące, wyjmuję je z piekarnika, a jeśli nie, to trzymam jeszcze 1-2 minuty. Trzeba uważać, bo granica między chipsami chrupiącymi, a spalonymi, jest bardzo cienka ;).

2 komentarze: